Vad är en mäklare egentligen?

Bostadsmarknaden kan vara lite klurig och det kan kännas som en djungel när man väl ska köpa eller sälja bostad. Då kan det vara bra att ta hjälp av en mäklare som kan branschen och vet vad som säljer och vad köpare bör tänka på.

Man kan säga att en mäklare kan klassas som en mellanhand mellan köparen och säljaren. Det är personen som ser till att hålla koll på försäljningen av bostaden samt att meddela de intresserade köparna om hur läget ser ut. Till exempel så ska en mäklare se till att köparna har korrekt information om bostaden. De ska även ge råd och tips om bostaden så med andra ord ska mäklaren värna om både säljarens och köparens intressen.

Utbildning för att bli licenserad mäklare

För att kunna bli mäklare så behöver man ha en licens. Mäklare behöver till exempel följa fastighetsmäklarlagen. Denna lag består av regler som alla mäklare måste följa. Det är en intressant och händelserik bransch och för de som vill bli mäklare finns det utbildningar. För att man skal kunna jobba som mäklare så behöver man ha gått en högskoleutbildning på 2 år. Man måste även ha gjort praktik i minst 10 veckor. De områden som är viktiga att ha kunskap inom när man vill bli mäklare är juridik, byggnadsteknik, fastighetsvärdering och ekonomi. För att få denna information och kunskap så bör man välja en utbildning inom något av följande områden: fastighetsförmedling, civilrätt, fastighetsrätt, skatterätt, ekonomi, byggnadsteknik eller fastighetsvärdering.

Vad är en mäklare egentligen?
Är du ute efter en mäklare i sthlm?

Hur lång tid tar det att bli mäklare?

Det är som sagt mycket man måste ha kunskap om för att bli en licenserad mäklare. Mäklaren ska som sagt vara på både köparens och säljarens sida i det mesta förutom när det kommer till priset. När en bostad ska säljas så ska mäklaren alltid försöka få högsta pris för bostaden. Köpare kan även anlita mäklare och då bör mäklaren försöka få till ett så bra pris som möjligt för köparen. Det är även ett minimum krav på att gå en utbildning på 2 år. Detta kravet har satts av Fastighetsmäklarinspektionen samt kravet på 10 veckors praktik. Är man intresserad av att bli mäklare så kan man även välja sina egna kurser förutsatt att man väljer kurser som finns på Fastighetsmäklarinspektionens kravlista. Det går även att studera Fastighetsmäklarprogrammet som finns tillgängligt på distans samt hos flera högskolor/universitet.

Vill du bli mäklare? Tänk då på detta!

Känner man att försäljning, nya möten och ett mer flexibelt schema lockar så är mäklare det rätta yrket. När man jobbar som mäklare kan man nämligen själv bestämma över sina arbetstider och även sin lön. Detta förutsatt att det fungerar med kunden som man jobbar med samt de som ska gå på visningarna. Kort och gott så är det inget 8-17 jobb utan det är lite mer utspritt där man själv kan designa sitt egna schema. Man bör dock vara medveten om att det ofta kan förekomma både kväll- och helgjobb. En mäklare behöver också ha ett inre driv för att till exempel få upp priset på en bostad. Man bör tycka om att träffa nya människor samt ha lätt för att prata och diskutera. Ett extra plus är också om man är lite tävlingsinriktad då detta kan hjälpa en att hitta bostäder eller kunder.

Tips för att bli mäklare:

  • Ha ett intresse för försäljning och människor
  • Vara flexibel med arbetstider
  • Vara tävlingsinriktad
Hur bra hjälpte denna sida dig?
0 / 5 3.00